Proef 3.2.4a Blijft een blikje cola drijven?

20 mei

Wat zal er gebeuren met een (ongeopend) blikje cola dat je in het water gooit? We gaan kijken naar twee soorten blikjes: ‘gewone’ cola en suikervrije cola. En naar twee soorten water: kraanwater en zeewater.

Benodigdheden:

-    Blikje cola met suiker en blikje cola diet of zero

-    Voldoende groot bekerglas of doorzichtige schaal met water

 

Een blikje suikervrije cola blijft drijven in kraanwater. Maar een even groot blikje ‘gewone’ cola (waar suiker in zit) zinkt.

Wat zal er gebeuren als je de blikjes cola in zeewater zet? Laat de leerlingen zeggen wat ze verwachten. Laat ze uitleggen waarom ze dat verwachten en wat dat te maken heeft met de Wet van Archimedes. Doe vervolgens de proef en laat zien dat beide blikjes in zeewater blijven drijven vanwege de grotere dichtheid van zeewater.


Blikje met suikervrije (‘diet’) cola in kraanwater (foto’s Ravelly Kerto-Le)

In plaats van of naast deze proef met colablikken kan ook de proef met het laten drijven van een ei gedaan worden. Doe een ei in een glas water. Het ei zinkt. Voeg nu net zo lang keukenzout aan het water toe totdat het ei gaat zweven of zelfs drijven. Als het ei zweeft is de (gemiddelde) dichtheid van het ei even groot als de dichtheid van het zoute water. Zie voor een filmpje hier en het resultaat.

Leswerk