The show must go on

Isa Jorritsma

Remco en Kim zijn studenten podium- en evemententechniek aan het SintLucas in Eindhoven. Ze zijn hier beiden via hun eigen weg terechtgekomen, geïnspireerd door buitenschoolse activiteiten: hun bijbaan en hobby. Vrijetijdsbesteding speelde een belangrijke rol in hun studiekeuze.

Vorige Volgende

Techniek

Omdat hij een economie/maatschappij-pakket had gekozen, kreeg Remco op de middelbare school weinig techniekervaring mee. “Ik had nog geen idee wat ik wilde doen na de middelbare school, daarom had ik niet iets technisch gekozen”.  Pas achteraf kreeg hij spijt dat hij geen natuurkunde had gedaan.

Voor Kim is dit een ander verhaal. Tijdens haar middelbareschooltijd in België kon ze tijdens de techniek- en scheikundelessen even lekker met haar handen bezig zijn. Dat hielp ook haar hoofd leeg te maken: “Ik was dat kind dat uitkeek naar de technieklessen”. Kim heeft niet voor niets voor een school in België gekozen; daar wordt meer klassikaal les gegeven met meer ondersteuning. Hoewel ze de technieklessen erg leuk vond, was het ook een uitdaging – er kwam veel huiswerk bij kijken. Dit was iets te hoog gegrepen, dus koos Kim uiteindelijk voor de richting video en fotografie. 

Inspiratie

Remco is in zijn vrije tijd altijd al veel bezig met muziek – hij drumt sinds zijn zevende. “Ik wilde graag naar de Rockacademie in Tilburg, alleen ik ben daar helaas niet aangenomen. Daarna heb ik er goed over na gedacht wat ik nou echt wil. Nog een keer solliciteren of verder kijken?”. Als scholier had Remco al een bijbaantje in de evenemententechniek. Zo is hij op het idee gekomen om podium- en evenemententechniek te gaan studeren. 

Ook Kim heeft altijd al veel met muziek gedaan. Als kind hielp ze bij musicalles veel achter de schermen: “Op de musicalschool hadden ze op een gegeven moment een kinderhulp nodig voor achter de schermen. Zo heb ik geholpen met de techniek en het beviel me zo erg, dat ik ben gaan zoeken naar opleidingen die hierop aansluiten”. In eerste instantie heeft ze gekeken naar een hbo-opleiding, die zich vooral richt op het ontwerpen van licht en geluid, en minder op het uitvoeren. Omdat ze geen havo-diploma had is Kim uitgekomen op het SintLucas. De optie ligt nog steeds open om na het afstuderen aan het SintLucas een vervolgopleiding te doen op het hbo.  

Organisatie

Hoewel Remco met enige voorkennis begon, merkte hij al snel dat er meer bij de studie kwam kijken. De opleiding gaat namelijk niet alleen over het werken achter een lichttafel, je bent ook bezig met planning en installatie. Zo is er een nieuw vak dat gaat over de totale organisatie van een evenement: “Ik miste deze kennis eerder nog erg, dus ik ben blij dat dit vak is toegevoegd aan de opleiding. Ik word hierdoor namelijk goed voorbereid op het werk na mijn studie. Daardoor word ik later niet helemaal in het diepe gegooid”.

Ook Kim is blij met het organisatie-aspect van de opleiding: “Voordat je het licht en geluid in praktijk gaat aansturen, moet je je eerst voorbereiden. Ik vind het altijd erg leuk om in een projectgroep de rol als projectleider op me te nemen.” Kim vindt het leuk om backstage aan de slag te gaan en voorbereidend werk te doen, en ze wil niet altijd teveel bezig zijn met fysiek zwaar werk. Toch kan Kim prima haar “vrouwtje” staan wanneer er iets zwaars getild moet worden: “Ik wil niet dat mannen tegen me zeggen ‘ik til dit wel even voor je’, want als ik hulp nodig heb vraag ik het wel”.

Voorkennis

De verhalen van Remco en van Kim laten zien dat bijbaantjes en hobby’s naast de middelbare school een goede inspiratiebron kunnen zijn voor het kiezen van een vervolgopleiding. Het is belangrijk dat scholieren niet alleen leren van de vakken op de middelbare school, maar ook buiten school kunnen ontdekken wat ze leuk vinden en welk vakgebied bij ze past. Deze ervaring heeft Remco en Kim geholpen een goede studiekeuze te maken. 

 

Aan het SintLucas in Eindhoven leer je als student podium- en evemententechniek sfeer te creëren met licht, geluid en beeld. Er moeten van tevoren technische plannen worden gemaakt, zodat de geluidsapparatuur kan worden geïnstalleerd, de lichtshow kan worden geregeld en de beeldtechniek kan worden verzorgd. Samen met de decorbouwer wordt het podium voor de show geregeld. Wanneer het publiek er is, geldt er nog maar één ding: the show must go on. 

2022-q1-terugkoppeling-mislukt-volgopleiding.pdf
Terugkoppeling

Terugkoppeling 2022 • nummer 1 • bladzijde 20