Redactioneel: Waarom?

Anneke Thurlings

Waarom?

Als kind kreeg ik dan vaak te horen: “Daarom!” Maar als je serieus op een ‘waaromvraag’ wil antwoorden, moet je daar goed over nadenken. Dat deden Noortje van Oers en Willem Kuit van de Fontys Lerarenopleiding in Tilburg toen leerlingen vroegen waarom ze NaSk zouden moeten kiezen. Met een antwoord als “NaSk is overal” konden hun leerlingen niets, maar uitleggen bij welke bedrijven en beroepen deze vakken een rol spelen, hielp de leerlingen wel verder. Noortje en Willem schrijven over hun bedrijvenbezoek in deze NVOX.

Dit artikel was ook de aanleiding voor een bezoek dat Marianne Offereins en ik brachten aan COVRA, het bedrijf dat bijna al het Nederlandse radioactieve afval opslaat. COVRA staat in Nieuwdorp, vlakbij Vlissingen en staat open voor excursies en communicatie. Zij laten graag zien hoe zij te werk gaan. Wij doen verslag van een indrukwekkend bezoek. 

Dit bezoek leverde weer een artikel op over de ‘Radium Girls’, de dames die met radiumverf horlogewijzertjes beschilderden en daardoor vaak ernstige vormen van kanker opliepen. Een bijzonder triest verhaal. Een van deze dames was Grace Fryer van wie in de expositieruimte van COVRA het portret hing dat ook op de cover van deze NVOX staat. De Nederlandse kunstenares
Joyce Overheul maakte dit portret en het interview met haar is zeer de moeite waard! Kijk nog eens heel goed naar deze cover… het portret is gemaakt van de beruchte horlogewijzertjes.

Om te begrijpen waarom dit gevaarlijk is, moet je wel het een en ander van NaSk weten. En volgens een onderzoek van Jet-Net, loopt de keuze voor een N-profiel juist terug. Ook daarover leest u in deze NVOX.

O ja, en met biologie hoef je heus niet alleen boswachter of dierenverzorger te worden uiteraard. Ik zie graag artikelen komen over de bedrijven en instellingen die echt niet meer zonder bio kunnen.
Reactie naar redactie@nvon.nl

Hoofdredacteur NVOX

05_Redactioneel_NVOX9_2023.pdf
NVOX

NVOX 2023 • nummer 9 • bladzijde 5