Redactioneel: Vakinhoud

Anneke Thurlings

Redactioneel van NVOX-hoofdredacteur Anneke Thurlings: Vakinhoud

Als natuurkundedocent was ik afhankelijk van de vakinhoudelijke kennis en praktische vaardigheden van de toa. Jarenlang werd ik bijgestaan door een bijzonder goede toa, Wout van Wijngaarden. Wat wist die man veel, en wat kon hij veel. Ik dacht al die tijd dat dit normaal was. Totdat Wout ziek werd en er diverse vervangers de revue passeerden. Sommigen hadden weinig kennis van het vak en meenden bijvoorbeeld dat zij lenzen eerst moesten wassen voordat de lenzen het deden. Ik liet ze de lenzen maar wassen; dat kan geen kwaad tenslotte. Er was er een die de hoogtezon gebruikte bij het bepalen van de constante van Planck. De volgende ochtend zat hij met een zonnesteek bij de dokter. Mijn advies is dan ook: wees erg zuinig op uw toa! Steun hen in het behoud van de letter “T” in hun nieuwe functieprofielen. Onze voorzitter schreef erover.
Marijn van Nijhuis en Remco Vasterink schreven over een nieuw vak op de Hogeschool Utrecht dat ‘Horizonverbreding’ heet. Dit artikel geeft een beeld van dit nieuwe vak maar biedt ook inspiratie voor mogelijke praktische opdrachten voor uw leerlingen.
Van onze Vlaamse collega Tom Mortier en drie van zijn studenten ontvingen we een artikel over de synthese van fluorescerende koolstof kwantumdots in citroensap. De synthese is veilig volgens Tom en kan relatief eenvoudig worden uitgevoerd door leerlingen uit het middelbaar onderwijs. Quantum-artikelen leken tot nu toe het terrein te zijn van en voor natuurkunde docenten, maar met deze bijdrage is dit terrein gelukkig uitgebreid naar de scheikunde. Over vakinhoud gesproken.

Even na de deadline van deze NVOX bereikte mij het bericht van het overlijden van prof. dr. dr. M.J.G. Veltman. Een bijzondere man die van grote betekenis is geweest voor de natuurkunde van elementaire deeltjes, maar ook voor het natuurkundeonderwijs. Daarom is er in deze NVOX aandacht voor zijn werk en voor zijn belangstelling voor onderwijs. In dankbare herinnering en met groot respect voor zijn leven en werk.


Hoofdredacteur NVOX

5_NVOX21_TDS_NR-2.pdf
NVOX

NVOX 2021 • nummer 2 • bladzijde 5