Redactioneel: Druk

Anneke Thurlings

Redactioneel van NVOX-hoofdredacteur Anneke Thurlings: Druk

In deze tijd van het jaar is het op school erg druk en moet er van alles tegelijkertijd. Adviezen geven over profielkeuzes, pta’s voor volgend jaar in orde maken, rapportvergaderingen voorbereiden, en ook nog ‘even’ lesgeven. Verder komen ook de eindexamens er weer aan. Ook dit jaar  mogen de kandidaten de examens spreiden over twee tijdvakken. Ik vroeg mij af hoe zo’n examen dan genormeerd wordt, want aan het eerste tijdvak doen dan mogelijk meer goede leerlingen mee dan in de vorige jaren. De leerlingen die niet zo zeker van hun zaak zijn, zullen waarschijnlijk aan het tweede tijdvak meedoen.
Ik vroeg dat na bij het Cito en Paul van der Molen, manager bij Cito, kon mij er van alles over vertellen. Hij schreef er, voor deze NVOX, een artikel over. Van zijn collega’s Bernadette Kruijver en Martijn Leensen ontvingen wij een artikel over flexibele examens. Dat wil zeggen dat een leerling bijvoorbeeld een volledig vmbo-examen kan doen, maar dan één vak of meer op havoniveau. Ik wist niet dat dat mocht. U leest over de mogelijkheden en de problemen.
Onze eigen redacteuren schreven onder andere over ammoniak als brandstof, over de ruimte dichtbij en over mutatieselectie. Onze redacteuren zijn vaak druk met het schrijven van artikelen, want dat moet heel zorgvuldig gebeuren en kost tijd. Als je ook nog een baan hebt, is het dan wel veel. Misschien moet er bestuurlijk toch eens worden nagedacht over een passende vergoeding.
Als mentor, maar ook als vakleerkracht, heb je regelmatig te maken met leerlingen die last hebben van faalangst. Ook daarover meer in deze NVOX. Rondom deze tijd liet ik mijn havo-mentorleerlingen nadenken over wat zij nog wilden bereiken dit schooljaar. Het mooiste antwoord op mijn vraag vind ik nog altijd: “De zomervakantie”.


Hoofdredacteur NVOX
redactie@nvon.nl

5_NVOX22_TDS_NR-2.pdf
NVOX

NVOX 2022 • nummer 2 • bladzijde 5