Showdefysica2 demo B36, Frequentieafhankelijk lampje

18 januari • Norbert van Veen

Standaard is de frequentie van de wisselspanning 50 Hz. Wat gebeurt er met het branden van een lampje op wisselspanning als we deze frequentie hoger of lager kiezen?

Vorige Volgende

De demonstratie toont hoe een fietslampje de lichtintensiteit fluctueert bij een wissel (blok-)spanning over het lampje. Lichtintensiteit en stroomsterkte lopen niet precies synchroon, de lichtintensiteit is wat vertraagd ten opzichte van de stroomsterkte vanwege de tijd die nodig is voor opwarmen en afkoelen van het filament. We gebruiken een hoge meetfrequentie met Coach om dit verschijnsel goed te kunnen meten.  Leerlingen zien in een diagram hoe snel de blokstroompulsen en de lichtsterkte als functie van de tijd wisselen. Elke keer als er stroom door het lampje loopt zal het gloeidraadje opwarmen en daarna (bij wegvallen van de stroom) weer afkoelen.

De beschrijving van deze demo staat in het boek Showdefysica2.

Bronvermelding
  1. Artikel: Carlà, M. (2013). Stefan–Boltzmann law for the tungsten filament of a light bulb: Revisiting the experiment. Am. J. Phys. 81, 512.
  2. Artikel: Bacalla, X. & Salumbides, E.J. (2013). On the intensity profile of electric lamps and light bulbs. The Physics Teacher, 51(8), 491-492.
B35-ShowdeFysica-metingwisselspanning-0.cma7 B35-analyse_wisselspanning_lampje-0.cma7
Leswerk