Showdefysica2 demo B25, Een vinger of een hele hand

18 januari • Leo te Brinke • Koert van der Lingen

Geluid kent geen schaduw. Iedereen weet immers dat geluid wel ‘om een hoek kan gaan’. Richt een speaker op het publiek en beweeg je hand of je vinger voor de speaker heen en weer. Varieer de frequentie.

Vorige Volgende

Wanneer leerlingen weten dat schaduw ontstaat doordat licht altijd in rechte lijn gaat, en dat licht en geluid beide golven zijn, wordt het tijd om een (schijnbaar) wezenlijk verschil aan te kaarten. Geluid kent geen schaduw. Maar we weten ook wel dat je een bas-speaker gerust achter het bankstel kunt zetten, maar dat we dat met de hoge tonen-speakers beter niet kunnen doen.

Een heel andere ingang is de kwantumfysica in de bovenbouw van het vwo. Met dit intrigerende onderwerp is het fenomeen buiging ook terug van weggeweest. Weliswaar gaat het daar om de buiging van licht, maar het ligt voor de hand om een koppeling te maken (of zelfs te beginnen) met andere soorten golven, zoals watergolven of geluidsgolven. Bij de laatste is het verschijnsel veruit het makkelijkst te demonstreren. Dan blijkt dat een vinger of een hele hand veel verschil kan uitmaken…

De beschrijving van deze demo staat in het boek Showdefysica2.

 

Aanvullingen

Voor wie helemaal de puntjes op de i wil zetten is er de PHET-simulatie Wave interference van Colorado University. Zie het boek voor de beschrijving. De link is:

https://phet.colorado.edu/nl/simulation/legacy/wave-interference

Deze app kan ook gedownload worden en dan afgespeeld.

B25_commentaar-Jeroen-Gerritsen.pdf B25_commentaar_Tienke-de-Vries.pdf B25_commentaar-Koert-van-der-Lingen-0.pdf
Leswerk