Showdechemie RX04 - Koolstof uit eierschalen

11 december • Jaap van Schravendijk • Foto: Marco Metselaar

De sterke reductor magnesium is in staat te reageren met de zuurstofionen uit carbonaatgroepen, bijvoorbeeld in eierschalen.

Vorige Volgende

Magnesium is een sterke reductor. Het is in staat te reageren met de zuurstofionen uit de carbonaatgroep van de eierschalen. (Daardoor kan een magnesiumbrand ook niet geblust worden met koolzuursneeuw). In deze versie van de proef gebruiken we eierschalen in plaats van marmer als leverancier van calciumcarbonaat.

De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeChemie - effectief demonstreren.

Aanvullingen op RX04 Koolstof uit eierschalen

1. De reactie van calciumcarbonaat uit eierschalen met magnesium is veel minder heftig dan de reactie van magnesium met vast koolstofdioxide. Volgens Shakhashiri (1983) is die letterlijk oogverblindend. Ook bij die reactie blijft een zwart residu achter.

2. Eierschalen van kippen bestaan volgens de literatuur uit calciumcarbonaat (94%), magnesiumcarbonaat (1%), calciumfosfaat (1%), en organisch materiaal (4%). Het vlies aan de binnenkant van eieren bestaat uit organisch materiaal. Dit zou een bijdrage kunnen leveren aan de vorming van koolstof. Wij hebben de proef ook uitgevoerd met eierschalen die we twee dagen hebben laten staan in water met een flinke scheut gootsteenontstopper. Daarna zijn ze uitgeborsteld en is het vlies zo goed mogelijk verwijderd. De hoeveelheid koolstof op het filter week niet af van wat we kregen als we de proef uitvoerden zonder verwijdering van het vlies.

Artikel NVOX

De bewerking van de proefbeschrijving voor een artikel in NVOX staat in bijlage Artikel in NVOX_2010.

Bronnen

Bukatsch, F. Glöckner, (W. Hrsg.)(1977). Experimentelle Schulchemie II, p. 176 - 177. Keulen, Aulis. ISBN 3-7614-0373-9.

Schravendijk, J. van, Metselaar, M. & Kramers-Pals, H.(2010). Koolstof uit eierschalen. NVOX, 35(6), 256-257.

Shakhashiri, B.Z. (1983). Chemical demonstrations, Vol. 1, p. 90-92. Madison: University of Wisconsin Press.

RX04b_artikel-in-NVOX_2010.pdf
Leswerk