ShowdeChemie - Aanvulling: een voorbeeld uit de schoolpraktijk

4 maart • Leontine de Graaf • Foto: Erik Jansen

Lesmateriaal voor een demonstratieproef over opwarmen en afkoelen van een aantal materialen. Het ontwerpproces van deze demo is beschreven in het boek Showdechemie – effectief demonstreren.

Vorige Volgende

Aanvullingen

Het bestand Aanvulling p.20_een voorbeeld uit de schoolpraktijk_uitvoering & leerlingmateriaal is een voorbeeld van hoe je de proef zou kunnen uitvoeren. Het geeft de gebruikte materialen en lege tabellen voor meetresultaten en verwerkingsvragen. Aanpassen kan natuurlijk naar hartenlust.

In de demonstratie worden zes materialen verwarmd (met een bouwlamp die de zon simuleert); de materialen koelen af; vervolgens worden de materialen weer verwarmd met een bouwlamp, maar nu met gebruik van een ventilator (wind) Tenslotte laten we de materialen afkoelen, maar met zowel ventilator (wind) als regen (het natspuiten van de materialen)

De materialen zijn 1. zand 2. hout 3. baksteen 4. bakje met 5 cm water 5. verse graszode (met 5 cm aarde) 6. isolatiemateriaal.

Het bestand Aanvulling p.20_een voorbeeld uit de schoolpraktijk_docentenhandleiding bevat de opstelling, meetwaarden en antwoorden op de verwerkingsvragen. De proef kan gebruikt worden voor een cijfer, een mogelijke puntenverdeling staat in het bestand.

Aanvulling-p.20_een-voorbeeld-uit-de-schoolpraktijk_uitvoering-leerlingmateriaal.docx Aanvulling-p.20_-een-voorbeeld-uit-de-schoolpraktijk_docentenhandleiding.docx
Leswerk