Uitvinders, makers & denkers

Bij het woord “instrument” wordt er vaak gedacht aan een muziekinstrument. Dat is echter niet waar de opleiding instrumentmaker over gaat: tijdens deze opleiding worden studenten opgeleid om fijnmechanische instrumenten te ontwerpen en te maken. In Leiden gebeurt dat al meer dan 100 jaar aan de Leidse Instrumentenmakers School (LiS), een mbo-vakschool waar studenten intensief aan de slag gaan met onder andere metaalbewerking, optica, glas en mechatronica. We spraken met Sanne Hoogkamer, student (research)instrumentmaker aan de LiS.

Vorige Volgende

Studiekeuze

De studie instrumentmaker is niet het eerste waar veel mensen aan denken om te gaan doen. Dit gold ook voor Sanne, toen ze nog een scholier was op de middelbare school: “Tijdens mijn middelbare schooltijd had ik echt nog geen idee wat ik wilde worden. Het enige wat ik wist was dat ik iets technisch wilde doen. Ik wilde niet alleen maar met mijn hoofd bezig zijn, maar ook met mijn handen.”

Op de studiekeuzemarkt in Leiden was Sanne in eerste instantie dan ook niet geïnteresseerd in de kraam van de LiS. “Mijn vader kende deze studie wel, en hij haalde me over om toch even te gaan kijken. Toen ik uiteindelijk een rondleiding kreeg op de LiS, was ik gelijk enthousiast! Ik heb ook nog bij andere opleidingen gekeken, zoals bij bouwkunde. Ik vond dit alleen te theoretisch en ik had het gevoel dat ik daar alleen maar met mijn hoofd bezig zou zijn. Bij de LiS vond ik het juist zo vet om de werkplaatsen en de machines te zien.”

Op de LiS krijg je vanaf het begin van je opleiding meteen met een hoop machines te maken. Voor nieuwe studenten is dat vaak even wennen: “Toen ik die machines zag staan dacht ik in eerste instantie: ‘dat kan ik toch helemaal niet, ik ben helemaal niet sterk’, maar al snel had ik door dat je er niet sterk voor hoeft te zijn. Je krijgt hele goede begeleiding in de werkplaats en in het eerste jaar krijg je les over hoe je veilig met machines om moet gaan.”

Toekomst

Op dit moment loopt Sanne stage bij Reuzenaar, een bedrijf dat gespecialiseerd is in metaalbewerking. Ook voor de toekomst heeft ze plannen: “Ik vind het heel leuk om in de werkplaats te staan, maar dit wil ik later niet vijf dagen per week doen. Ik hou er namelijk ook van om met mijn hoofd te werken, problemen op te lossen en te tekenen. Toch wil ik ook soms in de werkplaats staan, omdat dat lekker afwisselend is, maar ook omdat ik het belangrijk vind om ook ervaring op te doen in de werkplaats wanneer je vooral met theorie bezig bent.”

Goede sfeer

Sanne vertelt dat ze zeker geen spijt heeft van het kiezen van deze opleiding. Niet alleen omdat ze het vak ontzettend leuk vindt, maar ook omdat ze zich ontzettend thuis voelt op de LiS. “Iedereen die komt studeren op de LiS is lekker vrolijk, gek en niet bang om zichzelf te zijn. Dat merk je meteen al tijdens het introkamp van de eerstejaars. Er worden leuke activiteiten georganiseerd zoals zeilen, zwemmen of een uitstapje doen naar Leiden. Er gebeuren altijd gekke dingen en dat maakt het zo ontzettend gezellig!” Hierdoor zijn de studenten van de LiS een hechte groep en iedereen kent iedereen, wat een goede onderlinge sfeer oplevert.

Uitvinders_makers_denkers.pdf
Terugkoppeling

Terugkoppeling 2021 • nummer 4 • bladzijde 14