Een schoon milieu begint bij de opleiding Water, Aarde en Klimaat

Isa Jorritsma

De opleiding Water, Aarde en Klimaat aan MBO Life Sciences (AERES) is misschien niet de eerste opleiding waar je als middelbare scholier aan denkt. Dat geldt ook voor Andries, die na een 3-jarige ICT-opleiding iets anders zocht en toevallig tegen deze studie aan liep. Al snel merkte hij op dat de onderwerpen die hier worden behandeld relevant zijn en vaak in het nieuws komen. Zo nu en dan worden de kranten er in de klas bij gepakt om over de stikstofproblematiek of over de windmolendiscussie te praten.

Vorige Volgende

Van computer naar natuur

Toen Andries zijn opleiding in applicatieontwikkeling afrondde, besefte hij dat hij niet zijn hele leven op kantoor wilde zitten. Hij zocht naar iets met meer afwisseling. Hoewel Andries altijd al een interesse in chemie heeft gehad, vielen de vele berekeningen die hij tijdens de open dag zag toch een beetje tegen. Op diezelfde dag was hij ook gaan kijken bij het Waterapplicatiecentrum (WAC): “Hier zag ik wetenschap, microscopen, maar minder berekeningen. Het zag er écht cool uit”. Zo kwam Andries op het idee om de opleiding Water, Aarde en Klimaat te gaan doen.

Werken binnen én buiten

In de opleiding leert Andries onderzoekmethodes om de leefomgeving te analyseren. Hierbij kun je denken aan water- en bodemverontreiniging, luchtkwaliteit maar ook bijvoorbeeld geluidsoverlast. Ook leert hij over (nieuwe) technieken om het milieu zo schoon mogelijk te houden. Afwisselend is de studie zeker. Het ene moment doet Andries onderzoek in het lab, het andere moment grondboringen in de buitenlucht. Een bijzonder project van zijn klasgenoten dat Andries bijgebleven is, ging over nachtvlinders. Hiervoor verspreidden zijn klasgenoten doosjes met een lokmiddel waar nachtvlinders op af komen. Eens in de maand gingen zij het land op om de doosjes te bekijken om zo inzicht te krijgen over de insectenstand in landbouwgebieden.

Ervaring met bedrijven

De opleiding heeft zelf een milieu-adviesbureau opgericht en daarom is Andries veel bezig met vraagstukken die rechtstreeks bij bedrijven vandaan komen. “Tijdens de studie proef je alvast hoe het is om een echte baan te hebben”, vertelt hij. In kleine groepjes nemen studenten zelf contact op met het bedrijf en overleggen ze samen over hun opdracht. Andries heeft hierdoor het gevoel dat hij iets toe kan voegen bij het bedrijf. “Dat geeft echt een stukje voldoening”.

Internationale waterweken

Afgelopen jaar heeft Andries meegedaan met de internationale waterwerken. Hierbij heeft hij gewerkt in een projectgroep van 4/5 studenten uit verschillende landen, waaronder Malta, Tsjechië en Litouwen. Samen hebben ze een kleine versie van een waterzuiveringsinstallatie gemaakt met sensoren, slib en water van de rioolwaterzuivering. Tijdens het project hebben de studenten kennis met elkaar uitgewisseld over het watermanagement in hun eigen land. “Ik heb geleerd dat ze in Malta geen zoet drinkwater hebben. Het is een eiland en daarom is er alleen maar zoutwater. Daarom maken zij gebruik van een methode waarbij ze van zout water zoet water maken. Reverse Osmosis noemden ze het.” Zo leerde Andries nieuwe technieken die hij nog niet kende.

Maatschappelijke kwesties

In zijn tweede jaar gaat Andries mee lopen bij de rioolzuiveringsinstallatie en later in het jaar bij de veehouderij. Hier krijgt Andries te maken met de stikstofproblematiek vanuit het oogpunt van de boeren, en leert hij hoe dit probleem vanuit meerdere perspectieven bekeken kan worden. Dit soort maatschappelijke vraagstukken komen veel terug binnen de opleiding. Ook is Andries bewuster geworden van zijn eigen leefomgeving. “Als je weet wat de effecten zijn van het rondslingeren van rotzooi, dan gooi je een plastic fles echt wel in de prullenbak.”

Bij de opleiding Water, Aarde en Klimaat van MBO Life Sciences (AERES) leren studenten alles over de leefomgeving van nu en van de toekomst. Er zijn twee richtingen: Onderzoeker Leefomgeving en Adviseur Leefomgeving. Als Onderzoeker Leefomgeving verken je of afspraken worden nageleefd om gezond en prettig te kunnen leven, zoals een schone bodem, luchtkwaliteit en geen geluidsoverlast. Je neemt bodem-, water- en luchtmonsters, analyseert uitkomsten en schrijft rapporten. Als Adviseur Leefomgeving ben je een belangrijke spil tussen de overheid, burger en het bedrijfsleven. Je voert milieucontroles uit bij bedrijven en brengt adviezen uit ter verbetering van de bedrijfsvoering.

MBO Life Sciences is onderdeel van Friesland College en AERES.

  • MBO Niveau 4
  • BOL
  • 4 jaar

TKL23_TDS_blz_36tm37.pdf
Terugkoppeling

Terugkoppeling 2023 • nummer 1 • bladzijde 36, 37