Brandende suiker

Bert Nagel, secties VMBO en Techniek & Technologie

Als je suiker in een vlam houdt, gaat het branden, dat weten veel mensen wel. Maar als je een lepeltje met wat suiker erop verhit, gaat de suiker eerst smelten, de kleurloze vloeistof wordt snel bruin en gaat walmen, een lekker geurtje verspreid zich in het lokaal. De walm kan vlam vatten als de vlam van het waxinelichtje de walm bereikt of apart aangestoken wordt. De suiker ontleed in waterdamp, niet zichtbaar, een brandbare walm en een zwarte teerrest, die achter blijft. In dit proefje zien de leerlingen van groep 4 en 5 de verschillende stadia van ontleding en verbranding van suiker. Hun verwondering spreekt boekdelen.

Terugkoppeling

Terugkoppeling 2022 • nummer 4 • bladzijde 10

Artikel lezen?

Dit artikel is alleen toegankelijk voor leden van NVON. Wil je verder lezen?
Log dan eerst in

Nog geen lid? Meld u aan!