Redactioneel: Nieuw 2021

Anneke Thurlings

Redactioneel van NVOX-hoofdredacteur Anneke Thurlings: Nieuw

Een nieuwe lente, een nieuw geluid! Het is nog geen lente, maar toch zijn er nieuwtjes: de lay-out van NVOX is aangepast. We legden de vraag of we nog up-to-date waren voor aan Ten Brink en zij kwamen met een eigentijdse aanpassing. Ziet er weer heerlijk fris uit.
Je kunt ook nieuwe instrumenten ontwerpen. Dat doet Dianne Verdonk die daar speciaal haar natuurkundekennis voor heeft opgefrist. Het artikel dat Marijn over Dianne schreef is inspirerend en bijzonder. Er zijn vast leerlingen die meer over elektriciteit en elektronica willen weten om zelf zo’n bijzonder instrument te bouwen. Een PWS waardig.
Ook nieuw is het recyclen van matrassen, mits deze gemaakt zijn van de kunststof polyethyleentereftalaat, beter bekend als PET. Jan de Gruijter schreef erover. Zoals het Jan betaamt, is het onderzoek aan deze matrassen goed uit te voeren en leerzaam en is het artikel zeer de moeite waard.
Wij kregen ook een artikel opgestuurd van Sanne van der Most vanuit het Voortgezet Algemeen Volwassenenonderwijs (VAVO) die een thuispracticumbox bedacht voor scheikunde experimenten thuis. De instructies krijgen de leerlingen via een bijeenkomst met Teams. Zo kan er toch geëxperimenteerd worden als daar op school geen mogelijkheid voor is. Een prima idee lijkt mij.
Daan Weijler en Sjoerd Janssen van het ds. Piersoncollege ontwierpen een practicumdoos voor thuis bij de natuurkundelessen voor tweedeklassers en schreven daarover. In de doos zit eenvoudig materiaal waarmee veel experimentjes die in methode die gebruikt wordt, uitgevoerd kunnen worden. Ik ben benieuwd naar hun ervaringen.
O ja, ik heb ook nog een nieuwe jas, een blauwe, maar daar zult u niet in geïnteresseerd zijn.

Hoofdredacteur NVOX

5_NVOX21_TDS_NR-1.pdf
NVOX

NVOX 2021 • nummer 1 • bladzijde 5