Microsculputure. Metershoge foto's van insecten

Marijke Domis

Op de tentoonstelling ‘Microsculpture’, zijn drie meter hoge foto’s van insecten te zien. De gefotografeerde insecten zijn in werkelijkheid vaak minder dan 1 cm groot, soms nauwelijks te zien. Het is werk van de beroemde Britse fotograaf Levon Biss. Hij fotografeerde in verschillende disciplines waaronder sport, documentaire en portret. De laatste vijf jaar houdt Biss zich bezig met macrofotografie.

Vorige Volgende

Levon Biss maakte duizenden microscopische foto’s van verschillende onderdelen van de insecten en bouwde met deze beelden de oorspronkelijk insecten digitaal weer op. Daardoor zie je de prachtige kleuren en structuren tot in de kleinste details.
De insecten uit Microsculpture komen uit de collectie van het oOxford University Museum of Natural History, waar Microsculpture in mei 2016 in première ging. Biss fotografeerde zelfs insecten die Charles Darwin meebracht van zijn reizen. Omdat Biss als fotograaf de hele wereld over reisde, wilde hij tijdens zijn periodes thuis aan een eigen project werken. 
Door toedoen van zijn zoontje, dat op een dag een kever mee naar binnen nam en deze onder de microscoop bekeek, raakte Biss gefascineerd door  insecten. Hij zocht contact met James Hogan, entomoloog van het Oxford University Museum of Natural History. Hogan besloot zijn medewerking te verlenen en ‘leende’ insecten uit de collectie van het museum uit aan Biss.
Bij de opening van de tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum was Levon Biss aanwezig. Hij legde uit hoe hij die fantastisch foto’s gemaakt had. Dat was zeer interessant. Als je wilt zien hoe hij dat gedaan heeft kijk dan op You Tube, onder de zoekterm: Levon Biss Microsculptures.
De tentoonstelling gaat de hele wereld over. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft de primeur in de Benelux. De tentoonstelling is tot en met 21 april te zien. Er zijn rond deze tentoonstelling activiteiten voor kinderen georganiseerd en er is een kijkwijzer waarmee vragen bij de foto’s beantwoord kunnen worden. Ook voor volwassenen zijn er lezingen en workshops. Een cursus macrofotografie was vanwege grote belangstelling meteen volgeboekt. Gelukkig is er een nieuwe datum beschikbaar gekomen.

Het Natuurhistorisch Museum

Een bezoek aan het museum is zeker de moeite waard (en heel goed te combineren met een bezoek aan Maastricht; het bevindt zich niet ver van het Vrijthof). Het is geen groot museum maar ze hebben er een interessante collectie.
Je kunt bijvoorbeeld een reis door de tijd maken door de natuur van Limburg. Langs tropische moerassen van 350 miljoen jaar geleden en langs de Krijtzee met Mosasauriërs die Zuid-Limburg 66 miljoen jaar geleden overspoelde.
De bekendste mosasaurus is natuurlijk ‘Bèr’ De mosasaurus met de allergrootste bek, Prognathodon saturator, Dit grote fossiel paste niet in het museum: het 6000 kilo zware blok kreeg een eigen glazen huis in de museumtuin. Tussen de resten van alle fossiele zeedieren zijn ook dinosaurusbotten gevonden. Het museum heeft de grootste verzameling Nederlandse dinosaurusbotten Door schuivende aardplaten stond Zuid-Limburg regelmatig onder water. Je kunt deze veranderingen volgen met behulp van de interactieve 4D-globe.

Er wordt een Sciencelab ontwikkeld, waardoor met digitale mogelijkheden de presentatie van het museum wordt uitgebreid. Verder is er een Educatielab, dat zich vooral richt op primair onderwijs, al is er ook wel wat gericht op voortgezet onderwijs. Via internet kunnen leerlingen vragen stellen aan wetenschappers en bijvoorbeeld meekijken bij de preparatie van Mosasaurussen.
Deze mogelijkheid is er niet alleen voor leerlingen: op gezette tijden kan de bezoeker live een preparatie meemaken. Het publiek kan via vijf camera’s meekijken en met behulp van een intercom vragen stellen aan de preparateur.
Ons eerste onderzoeksproject is Lars, de nieuwste aanwinst van het museum. Het gaat om een Mosasaurus hoffmanni die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. De vondst werd gedaan door de veertienjarige Lars Barten op 18 april 2015 in de Encigroeve te Maastricht.
Je kunt het museum via ‘Skype ‘bezoeken’ en de leerlingen vragen laten stellen aan specialisten, maar natuurlijk ook met leerlingen het museum bezoeken.

BRON

Natuurhistorisch museum Maastricht
De Bosquetplein 7
6211 KJ Maastricht
www.nhmmaastricht.nl

De foto’s zijn welwillend ter beschikking gesteld door het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

108-109_NVOX19_TDS_NR-1.pdf
NVOX

NVOX 2019 • nummer 2 • bladzijde 108-109