Giftige wijn en scheikundig onderzoek in de jaren dertig

Stieneke Kruijer

In april 1932 stonden de kranten in Frankrijk bol van berichten over een massale vergiftiging van Franse zeelieden. De oorzaak bleek Spaanse wijn te zijn. Deze wijn bevatte een  hoge concentratie arsenicum. Wel veertig mensen werden in het ziekenhuis in Le Havre opgenomen. Deze vergiftiging had grote gevolgen voor de Frans-Spaanse wijnhandel en voor de internationale regulering van de wijnproductie. In een artikel in het tijdschrift Ambix beschrijven Ignacio Suay- Matallana en Ximo Guillem-Llobat aan de hand van dit voorval de complexe relatie tussen chemische analyse van wijn en de handel. Onderstaand is een samenvatting van hun verhaal.

Vorige Volgende
NVOX

NVOX 2018 • nummer 9 • bladzijde 464-465

Artikel lezen?

Dit artikel is alleen toegankelijk voor leden van NVON. Wil je verder lezen?
Log dan eerst in

Nog geen lid? Meld u aan!