Water gewoon bijzonder leeractiviteit 2.1: Veilig en gezond drinkwater maken

6 mei • Clasien Lever-de Vries • Foto's: Bert van der Wal

De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste van de wereld. Dit komt omdat er tijdens de bereiding diverse zuiveringsstappen worden toegepast. In tegenstelling tot de meeste andere landen wordt er voor de hoofddesinfectie geen chloor gebruikt. Het smaakt dus ook lekker! In Nederland wordt zo’n 60% van het drinkwater gemaakt van natuurlijk grondwater en de rest wordt direct of indirect uit het oppervlaktewater gewonnen. Soms kan het grondwater direct gedronken worden, maar meestal is er nog wel een behandeling nodig om bijvoorbeeld het aanwezige ijzer, mangaan, methaan en/of ammonium (deels) te verwijderen.

Vorige Volgende

De processtappen die nodig zijn voor de zuivering van oppervlaktewater kun je globaal indelen in:

1)       voorzuivering: microzeven, coagulatie, dubbellaags filter

2)       hoofddesinfectie: UV licht

3)       nazuivering: actief koolfilters, op pH brengen en zuurstof inlaten

In deze leeractiviteit ligt de aandacht op de voorzuiveringsstap in het bijzonder op de coagulatie en het dubbellaagsfilter.

Deze leeractiviteit is samengesteld uit materiaal afkomstig van Bert van der Wal

Suggesties voor vervolg

  • Bezoek aan een RWZI of een drinkwaterbedrijf.
  • Een deskundige uitnodigen die spreekt over verschillende aspecten van de drinkwaterbereiding en de drinkwatervoorziening.

Zie de leeractiviteiten (in het boek Water gewoon bijzonder)

  • Leeractiviteit 2.3 Waterzuivering. Van vies naar schoon water
  • Leeractiviteit 2.4 Zuiver drinkwater. Vlokbehandeling – een wiskundig model

Extra informatie

Artikelen uit het boek ‘Water gewoon bijzonder’

  • Manon Bechger en André Burger, ‘Afvalwaterzuivering, verschillende stappen in de zuivering van huishoudelijk afvalwater’
  • Marijke Domis-Hoos, ‘Natuurlijke waterzuivering. Helofytenfilter en waterharmonica’
  • Redactie, Clasien Lever-de Vries, ‘Waterkwaliteit, een toekomstscenario’
  • Bert van der Wal, ‘Productie van veilig en gezond drinkwater uit diverse bronnen’

Leerling- en docentmateriaal

Het materiaal dat nodig is om de opdrachten uit te kunnen voeren, is in twee bijlagen bij dit artikel te vinden (zie hieronder).

2.1.1-Veilig-en-gezond-drinkwater-maken-leerlingenmateriaal-1-.docx 2.1.2-Veilig-en-gezond-drinkwater-maken-docentenmateriaal-1-.docx
Leswerk