Showdefysica demo 66, Onmogelijke driebalk en hollow face

3 december • Maarten van Woerkom • Maarten van Woerkom

Er bestaan veel visuele illusies. Een van de beroemdste is de onmogelijke driebalk die onder andere door de graficus M. Escher veel gebruikt is in zijn werk. 
Deze demo (met verklaring) is beschreven in ShowdeFysica. Op deze site staat een korte video die het effect goed laat zien; ook de bouwplaat is hier te vinden.

Vorige Volgende

Door Oscar Reutervärd is de onmogelijke driebalk voor het eerst getekend met behulp van negen kubussen. Zie figuur 1. Wanneer je deze figuur een tijdje bekijkt dan zie je soms negen ‘bolle’ kubussen maar soms verspringen ze tot negen ‘holle’ kubussen. De driebalk is met behulp van een bouwplaat na te maken. Zie figuur 2. Het eindresultaat is negen holle kubussen die op enige afstand bekeken bol lijken te zijn en samen de onmogelijke driebalk vormen.
De beschrijving van deze demo met de verklaring van de waarnemingen staat in het boek Showdefysica.

Demonstratie
Laat je publiek op twee tot drie meter afstand naar de driebalk kijken. De meeste mensen zien dan geen holle kubussen, maar bolle. Draai nu de plaat om een verticale as. Eenvoudigweg met je handen. Of op een draaistoel. Dan gebeurt er iets vreemds. De kubussen lijken te draaien in tegengestelde richting. Ze draaien zelfs over een grotere hoek dan dat de plaat draait. Zie de film.

 

 

Hollow face
Een van de indrukwekkendste visuele illusies van dit soort is het meebewegende hollow face. Op het internet zijn er diverse te vinden. Een van de beroemde is het holle masker van Einstein. Zie bijvoorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=-YufBGuxi6k
Heel sprekend is meedraaiende kop van de T-Rex, Tyrannosaurus rex, zie https://www.youtube.com/watch?v=A4QcyW-qTUg .  Je gelooft je ogen niet!
Van deze T-Rex is op internet ook een bouwplaatje te vinden, zie http://www.pontomidia.com.br/ricardo/greatweb/green_dragon.jpg

 

66_bouwhandleiding.pdf 66_bouwtekening_AenB.pdf 66_bouwtekening_AenC.pdf 66_bouwtekening_CenB.pdf
Leswerk