Showdechemie2 L14 Vormen van energie

2 mei • Jaap van Schravendijk en Henny Kramers-Pals • Rob Sies

Deze proef laat zien hoe verschillende vormen van energie in elkaar kunnen worden omgezet. Een draaiend molentje zet een elektrolyse op gang waarbij goed zichtbaar jood ontstaat.

Vorige Volgende

De wind van de föhn laat de rotor draaien. Die zet de bewegingsenergie om in elektrische energie. Daardoor treedt in de elektrochemische cel met een zinkjodide-oplossing erin elektrolyse op.
De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeChemie2.

 

Aanvullingen op L14 Vormen van energie

Aanschaf
Het motortje moet een groter vermogen hebben dan dat van proef L13. De testers gebruikten een motortje uit een bouwpakket van Opitec, ooit gekocht om zelf een hovercraft te maken. Nog steeds worden deze motortjes geleverd bij de bouwpakketten. Kijk ook eens bij de collega’s Natuurkunde en Techniek.

Ervaringen
Deze proef is getest door Joke Gauvin en Rob Sies bij het vak Science op de TechnoMAVO van het Penta College, CSG De Oude Maas te Spijkenisse.
Hun commentaar: “Het is voor de leerlingen verhelderend om te zien dat het molentje echt de nodige stroom levert om de elektrolyse in gang te zetten. Ze zijn gepast onder de indruk van deze proef, waarbij rode wolken uit de elektrode lijken te komen. Erg leuk voor de toeschouwers, deze proef.”

Bronvermelding
  1. Boek: Glöckner, W. e.a. (Hrsg.) (1997). Handbuch der experimentellen Chemie Sekundarstufe II, Band 2, p. 81 - 82. Keulen: Aulis.
Leswerk