Showdefysica, demo 04, Eieren kleuren

29 mei • Peter Dekkers • Peter Dekkers

Verwijder de schaal van een rauw ei en onderzoek welke stoffen door het buitenste en binnenste velletje van een ei heen dringen. Verklaar de waarnemingen met een simpel deeltjesmodel. Maak de status en het belang van wetenschappelijke modellen concreet.

 

Vorige Volgende

Deze demonstratie daagt leerlingen uit om uit te leggen wat ze waarnemen, namelijk dat sommige stoffen wel, en andere niet door het vlies om een rauw ei heen kunnen. Een eenvoudig deeltjesmodel wordt daarbij als mogelijkheid ingebracht.

De demonstratie levert een voorbeeld van de wijze waarop modellen in de wetenschap ontstaan, en van hun waarde en status. Het lastige van deeltjesmodellen is: de deeltjes verklaren materie-eigenschappen (zoals temperatuur, vorm, druk, kleur) die de deeltjes zelf niet hebben. Zelf bestaan deeltjes immers bijvoorbeeld uit een punt met massa en snelheid, of uit een set van al dan niet gevulde orbitalen. De demonstratie probeert te laten zien dat de kracht van een model is dat je er (een deel van) de werkelijkheid goed mee kunt beschrijven, verklaren en voorspellen.

De beschrijving van deze demo staat in het boek ShowdeFysica.

Leswerk