Vraag 09

Antwoord:

Door: Jacco Dankers | Datum: Zaterdag 22 mei 2021, 08:39 uur

Beseft de leerling dat het getalsmatig gelijk is en schrijft hij/zij daarom maar 2 cijfers op, of is de leerling slordig en komt hij/zij er hier mee weg? Dat kun je natuurlijk nooit achterhalen. Voordeel van de twijfel geven, dan maar? 

Door: Hutjens | Datum: Zaterdag 22 mei 2021, 12:32 uur (Bewerkt op: 22-05-2021 12:50)

@Martijn, oneens. Zie syllabus:

"Bereken: Het gevraagde uitrekenen, uitgaande van gegevens in de opgave en/of andere informatiebronnen. Uit de uitwerking moet blijken welke formules en/of principes zijn toegepast, welke waarden zijn gebruikt en welke stappen zijn gezet."

Er mag dus ook iets worden opgezocht in Binas bij 'bereken'. Er is immers al een formule gebruikt (Wet van Wien) dat bij het berekenen hoort... 

Door: Hutjens | Datum: Zaterdag 22 mei 2021, 12:53 uur

Als leerlingen:
- eerst met de Wet van Wien de lambda max correct berekenen
- vervolgens de snelheid berekenen door deze waarde te delen door de temperatuur (ipv tijd)
- de frequentie berekenen m.b.v. de snelheid van stap 2

... dan heb ik slechts het eerste bolletje toegekend. Het derde scorepunt geef ik niet, vanwege het foutief combineren van antwoordelementen. Heb ik deze vakspecifieke regel dan correct toegekend, of ben ik te streng en moet ik toch het derde scorepunt geven?

Door: Martijn van Aken | Datum: Zaterdag 22 mei 2021, 13:00 uur (Bewerkt op: 22-05-2021 13:07)

@hutjens 

Dat vind ik weer kort door de bocht... "het gevraagde uitrekenen" dus in dit geval f uitrekenen is m.i. niet schatten uit een figuur of tabel. Wanneer dit gewenst is staat dit trouwens meestal specifiek in de vraag.

Hoe je aan de gegevens komt van de gegevens nodig voor de berekening geeft inderdaad jouw genoemde vrijheid. De labda max had dus wel uit een planckkromme uit de Binas kunnen zijn afgelezen (hoewel bij deze T waarschijnlijk niet :-) )

Oh, en specifiek in deze opgave verlies je op deze manier de 3e punt toch ivm significantie want met de tabelmanier kom je op 1 significant.

Oj

Door: Hutjens | Datum: Zondag 23 mei 2021, 11:51 uur

@Martijn, bedankt voor jouw reactie. Ik snap je punt. Als het helemaal nauwkeurig af te lezen viel in Binas, is de situatie anders...toch? 

Door: van Garderen | Datum: Zondag 23 mei 2021, 12:47 uur

Lees ook vooral het landelijke verslag, wij hebben dit landelijk besproken.

 

Bij een berekenvraag mag je niet bepalen dus maximaal 1 punt