Mooi Meegenomen - Mislukt

Ook in Terugkoppeling editie 'Mislukt' vind je enkele korte berichten die je mooi mee kunt nemen.

Vorige Volgende

BOEK

Alle belangrijke ontdekkingen

Een royaal geïllustreerd met een groot aantal ontdekkingen, waarbij het begrip ‘ontdekking’ ruim genomen is. Het boek is ingedeeld in Ontdekkers en verkenners; Wetenschappers en uitvinders. Voorlopers en pioniers; Bouwers, makers en denkers; en Waaghalzen en durfallen. Een informatief boek dat uiterst geschikt is als kennismaking met ontdekkers en ontdekkingen.

nvon.tk/ontdek

 

GAME

Super Hexagon

In dit spel bestuur je een klein driehoekje in een zeshoek. Van zes kanten komen obstakels op je af, die je moet ontwijken. Het doel is dit een minuut vol te houden. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar omdat het spel (zeker op de hoogste moeilijkheidsgraad) ontzettend snel gaat, zit een mislukking in een klein hoekje. Voor wie zijn mislukkingen wil leren omarmen, is dit dan ook het ideale spel.

nvon.tk/hex

 

WEBSITE
Fail of the week

Kun je je pianosnaren vervangen door gitaarsnaren? Hoe goed zaagt een beugelzaag van anderhalve meter lang, en waarom zou je nog soldeer gebruiken als je ook tape voorhanden hebt? Techniekblog Hackaday verzamelt al een tijdje de Fail of the Week. Dat kunnen allerlei projecten zijn, maar ze hebben één ding gemeen: de uitkomst is mislukt - of net niet helemaal gelukt, afhankelijk van hoe je het bekijkt.

nvon.tk/fotw

 

BOEK
Technische mislukkingen

Vaak eist succesvolle techniek de aandacht op, maar de auteurs van dit boek hebben besloten hun licht te werpen op, de titel zegt het al, technische mislukkingen. Dat gaat van instortende bruggen tot kapotte fietsen en haperende geweren – een verzameling van ruim dertig mislukkingen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt.
nvon.tk/mis

 

WEBSITE

Journal of Trial and Error

In het onderzoeksveld is de mislukking vaak het ondergeschoven kindje. In wetenschappelijke vakbladen zul je niet snel een artikel tegenkomen waarvan de resultaten indruisen tegen de oorspronkelijke hypothese. Maar dat de werkelijkheid niet alijd een rechtlijnig succesverhaal is, blijkt uit de Journal of Trial and Error. Zij moedigen wetenschappers aan om hun afgewezen onderzoeksvoorstellen en mislukte onderzoeksresultaten in te sturen, om zo te laten zien hoe het er in de wetenschap vaak ook aan toe gaat.

nvon.tk/jote

 

BOEK

Meesterlijke Missers

Is een mislukking altijd een foute zaak, of kun je hem ook in je voordeel gebruiken? Erik Kessels probeert in dit boek zijn mislukkingen te doorgronden en ze naar zijn hand te zetten. Via mislukken kom je misschien wel tot een mooier eindresultaat dan je normaal gesproken had gedaan. Je mag daarom best genieten van je mislukkingen, vindt Kessels. Hoe je dat precies voor elkaar krijgt, lees je in het boek.

nvon.tk/memi

 

GADGET

Perpetuum mobile

Zelf in je werkplaats een perpetuum mobile proberen te bouwen; dat is vragen om mislukken. In deze video wordt daar een creatieve oplossing voor gevonden. Hoewel het eindresultaat misschien geen perpetuum mobile mag heten, is het geheel een sterk staaltje techniek.

nvon.tk/mobile

 

BOEK

Diede durft

Het meisje Diede durft aan het begin van het boek niets, maar als ze eindelijk toch aan iets begint, blijkt dat ze nieuwe dingen leert door oefenen, fouten maken en doorzetten. Tekeningen en tekst sluiten mooi op elkaar aan en geven hopelijk andere kinderen ook de moed om te durven.

nvon.tk/diede

2022-q1-terugkoppeling-mislukt-mooi-meegenomen.pdf
Terugkoppeling

Terugkoppeling 2022 • nummer 1 • bladzijde 32