<title>NVON</title>

Het Natuurlab van Naturalis

Deze NVON op locatie heeft al plaatsgevonden op 9 november 2023.

Het Naturalis Natuurlab is een vernieuwende online leer- en onderzoeksomgeving voor het voortgezet onderwijs.

Interactieve Natuurlablessen plaatsen de verplichte biologische leerstof in realistische wetenschappelijke en maatschappelijke contexten, waardoor leerlingen meer plezier ervaren bij het leren en het geleerde beter beklijft. Leerlingen worden behalve inhoudelijk sterker, ook wetenschapswijzer, en zij leren beter samen te werken met anderen.

Naturalis wil het Natuurlab nu ook lesstofvervangend maken voor leerlingen van het VMBO. Het Naturalis en de NVON nodigen je uit om hierover mee te denken. Tijdens deze co-creatieworkshop in Naturalis onderzoeken we samen wat er nodig is om de aansluiting bij VMBO-leerlingen te vinden.

Je oefent met de huidige lesmodule Ordenen voor de onderbouw en werkt daarbij samen met medecursisten. Een bezoek aan de tentoonstellingszalen is onderdeel van het programma. In deze zalen haal je informatie op die nodig is om bepaalde ordeningsopdrachten te beantwoorden.

 

Centraal in de workshop staat de vraag:

Hoe maken we van Ordening ook een goede VMBO-module die bruikbaar is voor uw biologielessen?

Hiertoe inventariseren we samen wat het kennisniveau over biologie is bij leerlingen in de onderbouw van het VMBO en hoe je het thema Ordenen op dit moment in de klas brengt. Wat is gemakkelijk voor jouw leerlingen en wat vinden zij lastiger te begrijpen? Over welke onderzoeksvaardigheden beschikken zij? Waar worden zij enthousiast van en hoe werken ze het liefst samen? We onderzoeken kansrijke invalshoeken en educatieve formats om de leerstof Ordenen aan hen over te dragen. Met jouw input wil Naturalis het Natuurlab geschikter maken voor het VMBO, te beginnen met de lesmodule Ordening. De resultaten presenteren wij op een toekomstige NVON-conferentie.

Doelgroep: Biologie docenten en toa’s biologie (vmbo)

Begeleiding: Elmer Lafeber en Hansjorg Ahrens

Studiebelasting: 2 uur

Kosten: NVON-leden € 0,- en niet-leden € 25,-

Datum: donderdag 9 november 2023

Locatie: Biodiversity Centre, Darwinweg 2, 2333 CR Leiden.

Tijd: 14:00 tot 16:00 uur.

Inschrijven: Geïnteresseerd geraakt? Je kunt je hier inschrijven.