Vraag 28

Vraag 28

Door: Ronald Korporaal | Datum: Maandag 13 mei 2019, 15:42 uur

Noteer hier uw vragen of commentaar bij deze vraag.

Antwoord:

Door: Mark van der Valk | Datum: Vrijdag 17 mei 2019, 18:48 uur

Staat deze vraag niet een beetje op gespannen voet met de aankondiging dat de vragen van deze opgave beantwoord kunnen worden door de situatie te beschouwen alsof het gaat om gelijkspanning?

Door: Harkema | Datum: Vrijdag 17 mei 2019, 21:15 uur

Nee hoor. Alleen ontstaat er bij een gelijkspanning maar een keer een puls, waar de circuitonderbreker dan meteen op moet kunnen reageren.

Door: Elzo Bol | Datum: Vrijdag 17 mei 2019, 23:06 uur

Als de stroomsterkte langzaam afneemt werkt deze aardlekschakelaar toch niet? Dan is de fluxverandering klein en de inductiespanning ook waardoor deze niet hoog genoeg wordt voor de circuitonderbreker...

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Zaterdag 18 mei 2019, 08:58 uur

@Elzo: daar heb je gelijk in. Ik zou bijna naar mijn meterkast lopen en de aardlekschakelaar eruit halen en openmaken om te zien hoe die werkt. Geen tijd helaas...

Door: Elzo Bol | Datum: Zaterdag 18 mei 2019, 10:25 uur

bij wisselspanning is het geen probleem! Alleen bij bij gelijkspanning. Hierdoor komt volgens mij geen leerling op het 2e bolletje... Ik heb m nog nergens kunnen geven iig. 

Door: Paul Stoop | Datum: Zaterdag 18 mei 2019, 15:39 uur

Opdracht 1 - "Inductiespanning ontstaat door veranderend B-veld" ook goede omschrijveng van natuurkundig principe?

Opdracht 2 - "De ring dikker maken zodat het oppervlak A van de spoel groter wordt" lijkt me ook goed.

En inderdaad, bij gelijkstroom zou een lek dat langzaam groter wordt, door dit ontwerp niet altijd worden gederecteerd.

 

Door: Pruim | Datum: Zaterdag 18 mei 2019, 20:21 uur

Moet er voor een punt bij 2e bolletje staan dat er een fluxVERANDERING is ?

Eerst is er geen netto-magnetisch veld dus ook geen flux. Door de lekstroom ontstaat er wel een (verschil in) magnetisch veldsterkte dus ontstaat er een flux (die er nog niet was). Dus door het ontstaan van een flux krijg je een inductiespanning.

Door: Pruim | Datum: Zaterdag 18 mei 2019, 20:25 uur

I.p.v. een groter aantal windingen zou je denken dat een toename in oppervlakte vd detectiespoel ook een mogelijkheid is, maar is dat wel zo? De meeste veldlijnen (bijna alle flux) gaat door de weekijzeren ring (denk ik) dus zal een toename vd oppervlakte vd spoel nauwelijks tot geen vergroting vd spanningspiek geven dus de detector niet gevoelig maken (dan zou de dwarsdoorsnede vd ring ook moeten toenemen). MAAR KAN EEN LEERLING dat weten ?  

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Zaterdag 18 mei 2019, 21:29 uur

@Pruim: dat ben ik met je eens. Je zou de ring ook dikker moeten maken. Maar de vraag gaat over een aanpassing aan de detectiespoel, dus je mag dan niet ook de ring aanpassen.

Ik denk dat we allemaal wel eens een transformator hebben laten zien, inclusief uitleg waarom we de weekijzeren kern erbij halen. Maar dit staat niet in de syllabus.

Dus: wat te doen als een leerling een grotere detectielus voorstelt? Ik zou hem het voordeel van de twijfel geven. Hopelijk wordt dit landelijk besproken.

Door: van der Meer | Datum: Zondag 19 mei 2019, 00:34 uur

Ik heb nooit een transformator laten zien aangezien dat GEEN examenstof is. Het roept dan te veel vragen op van primaire en secundaire spoel.

In de 2e klas vertellen we dat een transformator spanning van hoog naar laag en omgekeerd verandert en daarbij laten we het.