Vraag 10

Vraag 10

Door: Ronald Korporaal | Datum: Zondag 1 april 2018, 09:13 uur

Hier uw reactie.

Antwoord:

Door: Beens | Datum: Vrijdag 25 mei 2018, 23:36 uur

In de vraag staat duidelijk gebruik een Romeins cijfer.

Nu zegt het antwoordmodel kwikdibromide goed rekenen. (kun je over twisten maar goed) maar wat nu te doen met een antwoord als kwik(I)dibromide of kwik(II)dibromide ??

Door: Steinvoort | Datum: Zaterdag 26 mei 2018, 00:32 uur

Ik was ook wat verbaasd dat kwikdibromide goed gerekend mag worden, gezien er om een Romeins cijfer wordt gevraagd. Al wordt er in Engelstalige bronnen wel vaker 'dibromide ion' gebruikt. 

Wat betreft je vraag.. ik zou in het geval van kwik(I)dibromide zeker niet meer dan 1 punt geven. Deze lading is hoe dan ook verkeerd.. In de lijn van het correctiemodel zou je kwik(II)dibromide eigenlijk goed willen rekenen... dibromide mag blijkbaar en (II) is correct. Lastig.
Ik verwacht dat op deze vraag (met name op het correctievoorschrift) nog wel wat vragen komen bij de kringbesprekingen. Ben benieuwd naar de mening van meerdere collega's.

Fijn weekend!   

Door: Hoogendam-van der Heijden | Datum: Zaterdag 26 mei 2018, 09:17 uur

Ik heb ook een aantal leerlingen die deze oplossing gebruiken.

ik heb ze 1pt gegeven. Er staat 1 fout in, namelijk di, de rest is wel goed. Dus 1pt

Door: Schaareman | Datum: Zaterdag 26 mei 2018, 10:17 uur

Ik heb de opmering (die wel chemisch pijn doet) als volgt geinterpreteerd; ik negeer het woordje "di" (als het voor bromide of broom of zelfs bromaan staat) in het geheel (dit kost me dus wel wat moeite...). En dan conform het cv, Kwik(I)dibromide; 1p. Kwik(II)dibroom 1p kwik(II)dibromaan (ja echt, het staat er) 1p (want nog steeds maar 1 fout met dit cv). Dus zelfs kwikdirbroom zou met dit cv (met name met deze opmerking) nog 1 punt opleveren....

Door: Wiekart-van Heek | Datum: Zaterdag 26 mei 2018, 11:35 uur

En wat doe je met een antwoord als (II)kwikbromide? Ik heb 1p gegeven.

Door: Bas Siebring | Datum: Zaterdag 26 mei 2018, 14:38 uur

Voor iedereen die over de opmerking t.a.v. kwikdibromide bijft zeggen dat het pijn doet, verbaasd en wat niet meer: volgens het IUPAC redbook is kwikdibromide een toegestane naam voor HgBr2 , net als kwik(II)bromide. Zie tabel 3 in dit document.

Dat wij in Nederland andere regels aanleren in het VO, betekent niet dat wat wij aanleren het enige juiste is. In hetzelfde straatje passen ook bijv. ook "onze" vanderwaalsbindingen" (Maar dat is weer een andere discussie).

Conclusie: staar je niet blind op de "Nederlandse regels", die echt niet heilig zijn. Ik vind het dus terecht dat kwikdibromide goed gerekend moet worden.

(II)kwikbromide zou ik inderdaad 1 punt voor geven trouwens.

Door: Kok | Datum: Zaterdag 26 mei 2018, 15:51 uur

@Schaareman volgens mij geeft het CV je die ruimte niet,aangezien er expliciet alleen een punt mag worden toegekend als er of kwikbromide of kwik(I) bromide staat...

Door: van de Nieuwenhuijzen | Datum: Zaterdag 26 mei 2018, 17:16 uur (Bewerkt op: 26-05-2018 17:17)

Wat doen jullie als de haakjes rond het Romeinse cijfer vergeten zijn?

Feitelijk is kwik II bromide niet correct en heb er vooralsnog 1 pt voor gegeven.

Door: Gemeren | Datum: Zaterdag 26 mei 2018, 17:25 uur

Ik vind deze vraag ook lastig, als de di mag (en dat klopt tegenwoordig inderdaad, dat dat correct is), maar er moet een romeins cijfer in, dan komen leerlingen dus met Kwik(II)dibromide, is dat dan 2 punten waard? Ik neig naar wel door de vraagstelling.

Kwik(I)dibromide zou dan nog 1 punt waard zijn, lijkt me.

Door: van Rijckevorsel-Krijnen | Datum: Zaterdag 26 mei 2018, 20:40 uur

We moeten beoordelen naar analogie en in de geest van het CV (artikel 3.3), dus dat bepaalde opties er niet in voorkomen wil niet zeggen dat we er geen punten aan mogen toekennen.

Als ik het CV moet interpreteren dan zou ik dat als volgt doen. Uit de indien blijkt in ieder geval duidelijk dat varianten waarin geen kwik en (een vorm van) bromide in voorkomt 0p moet opleveren, maar dat wanneer 1 fout gemaakt wordt in een variant van kwik(II)bromide of kwikdibromide je nog 1 punt mag toekennen.

In het geval van een antwoord met kwik en (een variant van) bromide in Romeinse cijfers

1 punt voor kwik(II) en 1 punt voor bromide

of

in het geval van kwikdibromide

1 punt voor kwik en 1 punt voor dibromide

Dit lijkt mij analoog aan en in de geest van het correctievoorschrift. Of niet?