Vraag 14

Vraag 14

Door: Ad Mooldijk | Datum: Zondag 18 juni 2017, 15:58 uur

Geef uw commentaar

Antwoord:

Door: v.d. Lingen | Datum: Woensdag 21 juni 2017, 11:14 uur

De gearceerde oppervlakte in de diagrammen A en B zou moeten lopen van piek tot piek. Zeker in de eerste piek is dat niet erg duidelijk te zien.

Door: Jacco Dankers | Datum: Woensdag 21 juni 2017, 11:59 uur

Het hoeft niet exact de piek te zijn. Het moment dat de afzetkracht gelijk wordt aan de zwaartekracht (en dus geldt dat Fres = 0 N en v maximaal is) valt iets vóór het moment dat de springer helemaal los is van de grond.

Door: Wilmink | Datum: Woensdag 21 juni 2017, 13:32 uur

Wanneer Fres 0 N is en v maximaal is (de piek), dan is de afzetkracht gelijk aan de zwaartekracht. Omdat er nog een afzetkracht is zal er nog contact met de grond zijn en moet het gearceerde gebied nog niet beginnen. Het gearceerde gebied zou dus net na de piek moeten beginnen (wanneer de helling gelijk is aan de valversnelling). Omdat de piek erg spits is, is op de piek bij benadering ook goed, maar het moet zeker niet voor de piek zijn. Het gearceerde gebied op het examen lijkt inderdaad al voor de piek te beginnen....

Door: Jacco Dankers | Datum: Woensdag 21 juni 2017, 13:53 uur

Mee eens. En dit foutje had best voorkomen kunnen worden door een betere/grotere afbeelding of een andere formulering van de vraag ("juist" vervangen door "het best"). Maar mogen we ervan uitgaan dat de leerling die dit inziet toch in ieder geval het diagram kiest dat het best de genoemde afstand weergeeft? Dan zal hij/zij wel op antwoord A uitkomen.

Dus wel een onvolkomenheid in de opgave, maar gelukkig niet iets waar leerlingen door benadeeld worden.