Vraag 31

Vraag 31

Door: Ad Mooldijk | Datum: Woensdag 10 mei 2017, 19:00 uur

Uw commentaart

Antwoord:

Door: Schaareman | Datum: Zondag 14 mei 2017, 12:16 uur (Bewerkt op: 14-05-2017 12:24)

Antwoorden als "enzym werkt niet bij -18 / koelen en wel (weer) bij kamertemp", is dat voldoende voor 2p? Met een ruimte interpretatie van het cv wel (ze geven een verklaring, maar niet zo uitgebreid als in de cv voorbeelden). 

Leerlingen gaan deze vraag biologisch beantwoorden; de enzymen hebben een optimumtemperatuur dat is niet -18 en wel kamertemp. Das wel 2 p in elk geval dus de iets kortere beschrijving (werkt wel/niet) is dan ook goed. Er wordt EEN verklaring gevraagd, niet een uitgebreide / chemisch-fysische verklaring....

Door: Loes Vermeij | Datum: Zondag 14 mei 2017, 13:58 uur

Ik zit met hetzelfde al heb ik nu 0 pt gegeven omdat ze misschien meer beschrijven wat er al staat? 

Verder hebben ze het ook over bevriezen. Wat moet ik daar mee? 

Door: Theelen | Datum: Zondag 14 mei 2017, 14:22 uur

Ik denk dat enzym werkt niet bij -18°C en wel weer bij kamertemp voldoende is voor 2 punten. Er wordt ook aangestuurd op enzymremming (of wegnemen zuurstof) in de voorgaande tekst.

T.a.v. bevriezen: lastig, maar wel begrijpelijk als leerlingen op de denktrant zitten dat de plantencellen door snijden kapot gaan (zie tekst)  en er moleculen als polyfenolen en enzymen zich kunnen verplaatsen waardoor er contact komt met zuurstof. Dit verplaatsen kan niet / minder snel als de waterige oplossing in de kapotte cel bevroren is... (heb nauwelijks biologische achtergrond, maar hier is dan het leerlingperspectief...)

Beoordeling zal afhangen van wat een leerling nog meer noteert.

Door: Lameris | Datum: Donderdag 18 mei 2017, 19:07 uur

Beviezen kan wel goed gerekend worden, water is immers bevroren. En verderop in de tekst staan volgens mij iets over dag water nodig is voor de bruinkleuring, "water wordt door suiker gebonden" etc.