Vraag 13

Antwoord:

Door: Vic Dhooge | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 09:16 uur

Zoals ik het CV lees moet voor de tweede bol wel echt de notie zijn van het afnemen van de elektrostatische kracht. Alleen 'dus de Fe3+ ionen laten los / komen vrij lijkt me te beperkt voor de tweede bol, aangezien dat eigenlijk al in de vraag staat.

Door: de Witt | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 11:58 uur

@Vic: mee eens. De meeste leerlingen scoren daardoor maar 1p.

Door: Inge Roos | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 12:21 uur

@Mariette: ik kom het nu ook tegen. 

Ik ben geneigd om hier het 2e bolletje voor te scoren. Het is natuurlijk niet waar dat een eiwit zal denaturenen in een menselijk lichaam, maar het denatureert wel bij een lage pH. Het is dan ook logisch dat de Fe3+ ionen dan vrijkomen. Dus de uitleg verder vind ik wel ok, maar de reden niet

Door: Schaareman | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 13:35 uur

Denatureren is te algemeen denk ik ook maar een antwoord als "door lage pH verandert het eiwit van structuur" (dus niet expliciet de binding van H+ aan de restgroepen maar wel een (bio)chemisch correct gevolg van lage pH), waardoor de Fe3+ ionen niet meer kunnen worden gebonden. Ik had er al 1p voor gegeven (2e bolletje) maar in kringbespreking Goes-Holten kwam naar voren dat ook het 1e bolletje gescoord zou moeten kunnen worden.

Door: Mariƫtte van Eck | Datum: Zaterdag 29 mei 2021, 16:01 uur

Dank voor jullie reacties! Ik zal de antwoorden nog eens kritisch nalezen, maar ik heb nu een beeld van hoe de bolletjes te verdelen!

Door: de Kruif | Datum: Zondag 30 mei 2021, 09:49 uur

@Daemen, ik lees in de juiste antwoorden dat lln óf Tyr/Asp moeten noemen (=voorbeeld van juist antwoord 1)  óf His (=voorbeeld van juist antwoord 2), maar niet alle drie. 2 punten dus volgens mij.

Door: Visser-Meijer | Datum: Zondag 30 mei 2021, 10:35 uur

Wat te doen met leerlingen die het over een O- (dus met lading) atoom hebben? Ik heb het nu goed gerekend aangezien vanuit de NVON je ook O- ionen goed mag rekenen en dit ook niet juist is. 

Door: van Duin | Datum: Zondag 30 mei 2021, 10:44 uur

@Vic en @ deWitt. Als ik kijk naar de voorbeelden dan is voor het tweede bolletje toch al voldoende als er staat dat Tyr en Asp neutraal zijn of dat His positief is ( er staat een / ). Over de binding met ijzer hoef je dan dus niets te zeggen? Of lees ik dit nu verkeerd?

Door: de Witt | Datum: Zondag 30 mei 2021, 12:32 uur

@VanDuin: De meeste van mijn leerlingen zeggen dat H+ wordt opgenomen door O- (o.i.d.): 1e bolletje.
Vervolgens zeggen ze "dus wordt de binding met Fe3+ verbroken". Dat is herhaling van informatie uit de vraag: 0p. De toevoeging dat dit gebeurt door een ladingsverandering levert mijns inziens wel het punt voor het 2e bolletje op.

Door: Arjan van Ginneken | Datum: Zondag 30 mei 2021, 13:39 uur

@deWitt. In de vraag staat ".. Fe3+ ionen vrijkomen ..." Om vrij te komen moeten de bindingen tussen de aminozuren en Fe3+ ionen verbroken worden. Dat is wat leerlingen aangeven en dat lijkt me geen herhaling van informatie uit de vraag.