Vraag 23

Antwoord:

Door: van Helden | Datum: Zondag 30 mei 2021, 12:51 uur

'Foto elektrisch effect wordt gebruikt om deeltjeskarakter van fotonen aan te tonen, bij deze situatie wordt er iets nuttigs gedaan.' 
Levert dit minputen op? 

Door: Martijn van Aken | Datum: Zondag 30 mei 2021, 13:10 uur (Bewerkt op: 30-05-2021 13:11)

Werkt een fotocel niet op het foto-elektrisch effect? Dus als component in een elektrische schakeling.

Ik snap de leerling wel... de aangeboden opstelling van het foto-elektrisch effect wordt bijna altijd gekoppeld aan het baanbrekende onderzoek dat er mee gedaan i

Maar het is dus niet goed...

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Zondag 30 mei 2021, 17:22 uur

Er wordt niet om een natuurkundige overeenkomst/verschil gevraagd. Zo moet je ook "FE effect hebben we in de les behandeld, zonneceleffect niet" goed rekenen, grapte een collega :)

Door: Toussaint | Datum: Zondag 30 mei 2021, 20:45 uur

Overeenkomst: 'er moeten in beide porcessen elektronen vrijgemaakt worden voordat er stroom gaat lopen' - ik neig naar 1 punt, omdat de stamtekst het ook zo bespreekt. Of is het te vaag? (foton ontbreekt)

Door: Toussaint | Datum: Zondag 30 mei 2021, 20:45 uur

Overeenkomst: 'er moeten in beide porcessen elektronen vrijgemaakt worden voordat er stroom gaat lopen' - ik neig naar 1 punt, omdat de stamtekst het ook zo bespreekt. Of is het te vaag? (foton ontbreekt)

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Zondag 30 mei 2021, 21:10 uur

Ik til er niet zo zwaar aan als het woord foton niet genoemd wordt. Het voorbeeldantwoord zegt netjes dat één foton één elektron vrijmaakt, maar het bolletje zwakt dat al af naar "fotonen maken elektronen vrij". En die invallende fotonen zijn gewoon de context waarin de vraag gesteld wordt, interessant is het effect ervan op de elektronen. Daarom vind ik "elektronen worden vrijgemaakt" of "licht maakt elektronen vrij" net zo OK als "fotonen maken elektronen vrij".

Door: Monsees | Datum: Dinsdag 1 juni 2021, 11:24 uur

Het blijft lastig nakijken.

Als overeenkomst wordt goedgerekend dat de elektronen in een hoger energieniveau terecht komen (is hier de concensus volgens mij).

Maar als verschil kun je ook zeggen dat bij een zonnecel het elektron in een hoger energieniveau terecht komt, terwijl bij het FE het elektron vrij wordt, zodat er geen sprake meer is van (discrete) energiniveaus maar van een continuum. 

Ik ben zelf niet zo geneigd om te gaan scherpslijpen op dit soort subtiliteiten. 

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Dinsdag 1 juni 2021, 11:26 uur

Gelijk heb je, @Monsees. En mocht je een scherpslijpende 2e corrector treffen: ook een energieniveau in een continuüm is een energieniveau :)