Vraag 08

Antwoord:

Door: Martijn van Aken | Datum: Zondag 30 mei 2021, 13:01 uur (Bewerkt op: 30-05-2021 13:02)

@Linnenbank | Datum: Zondag 30 mei 2021, 12:32 uur

Ja, maar er staat natuurlijk heel veel in de opgave (in het algemeen, heb nu even niet gekeken), en het is aan de leerling te benoemen welke gegevens belangrijk zijn voor het beantwoorden van de vraag. Ik ben het wel eens met je opmerking hoor, maar omdat het zo specifiek in het antwoordmodel staat, kan je dat niet zomaar negeren. Dan hadden ze die opmerking tussen haakjes moeten zetten. Je kan wel een klacht indienen / hopen op een correctie.

Trouwens, (heb nu wel de opgave weer even gelezen), het is niet 'overduidelijk'. Er staat nergens "de frequentie is bij de foto constant". Er staat "Bij bepaalde ingestelde frequenties op de toongenerator ontstaat er een staande golf in de cirkelvormige lus. In figuur 2 is een voorbeeld van zo’n staande golf te zien." Ik denk niet dat veel leerlingen gedacht hebben: ik ga niet zeggen dat de frequentie in de formule constant is, want dat blijkt ZO overduidelijk uit de opgave.

Door: Vermeulen | Datum: Zondag 30 mei 2021, 16:18 uur

@Garmt:  "f = overal gelijk want de afstand tussen elk samenkomend punt is steeds hetzelfde."

Het eerste punt volgens mij niet want daavoor moet v  = f.λ worden gecombineerd met het gegeven dat f constant is

(nodig bij tweede stap in de redenering: dus als λ anders, dan v anders )

Het tweede punt lijkt me ook niet, want daarvoor moet worden vermeld dat de (halve) golflengte NIET overal gelijk is. (i.t.t. vermelde "overal gelijk")

Ik heb zelf ook van die uiterst creatieve antwoorden......succes.

 

 

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Zondag 30 mei 2021, 16:57 uur

Er staat niet in de opgave dat de frequentie overal in de lus gelijk is, alleen dat er een bepaalde frequentie op de toongenerator gezet wordt, en dat die aan de onderkant van de lus vast zit. Dat die lopende golf zijn frequentie behoudt maar niet noodzakelijk zijn snelheid en golflengte, moet de leerling zelf bedenken.

Door: Garmt de Vries-Uiterweerd | Datum: Zondag 30 mei 2021, 23:20 uur

@Vermeulen: er staat nog wel meer bij, zoals de formule en een conclusie. Het ging mij erom of op deze manier die constante frequentie goed was voor het 1e punt. Ik bedenk me nu dat hij alleen "benoemd" hoeft te worden, dus het is OK zo.