Winnaars eindronde Natuurkundeolympiade

11 juni

Tobias Veerkamp (Breda) is de winnaar van de Natuurkundeolympiade in 2019 geworden. Hij was sterker dan Thijs de Kok (Helmond) en Annejan van den Dool (Groningen) die net als Tobias vorig jaar ook tot de winnaars behoorden.

Vorige Volgende

Daan Timmers (Utrecht was vierde en Ebe-Jan Buitenhuis (Groningen) vijfde.

Het was dit jaar een gezellige week in Groningen waar naast colleges, werkcolleges en practicum ook uitstapjes waren naar Schiermonninkoog als ontspanning en naar Dwingeloo en Westerbork voor Astron en de telescopen.
Tijdens de practicumtoets hebben de deelnemers gemeten aan fresnelllenzen en fresnelprisma's. Ook hebben ze onderzocht bij welke hoek een melkpak gevuld met meer of minder zand en water nu omvalt.

Donderdag hebben ze de theorietoets gehad. Het eerste deel was behoorlijk pittig, volgens de deelenemers die ook al eerder eens meegedaan hadden. Met de tweede toets hadden ze wat minder moeite. Tijdens de prijsuitreiking was het tot het einde spannend wie welke plaats hadden veroverd. Niemand was zeker van een plek bij de beste vijf. Jasper Knoester (Dean van de bètafaculteit van de RUG) deelde de prijzen uit.

Annejan gaat nu voor de derde keer mee naar de internationale, dit jaar in Telk Aviv. Dat is een unicum! Thijs en Tobias gaan beiden voor de tweede keer mee.Ebe-Jan en Annejan komenvan dezelfde school, wat ook nog weinig tot niet is voorgekomen.

De school met de beste vijf leerlingen in de eerste ronde wint de scholenprijs. Dat is dit jaar het Christelijk Gymnaium Utrecht met als docent Peter Schimmel. De Jordensprijs, een prijs genoemd naar Hans Jordens, die de olympiade is begonnen in Nederland, gaat naar het Carmelcollege Salland in Raalte met de docent T. Bomhof. Deze prijs wordt random gekozen uit de scholen die met vijf of meer leerlingen meedoen.

De vijf winnaars komen nog een paar dagen naar Utrecht voor practicumtraining en daarna gaan ze begin juli naar Tel Aviv voor de internationale Olympiade met ongeveer 90 landen en zo'n 450 deelnemers.

Sponsors:

ASML, Het Cito, De Nederlandse Natuurkunde Vereniging, De Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen, De Universiteit Utrecht, De Rijksuniversiteit GroningenNederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Uitgeverij Malmberg

Nieuws