NIBI onderbouwconferentie: 'SEKS, DRUGS & ROCK 'N ROLL'

1 juni

'SEKS, DRUGS & ROCK 'N ROLL'. Dit is het thema van de NIBI onderbouw conferentie van 2018. Deze conferentie is geschikt voor vmbo, onderbouw havo en vwo.

Het wonder van elk nieuw leven start zodra de spermacel de eicel is binnengedrongen. Met de versmelting van de genenpakketten is de ontwikkeling van een nieuw individu in volle vaart aan de gang. Van twee naar vier naar acht naar zestien cellen en zo verder. Het eindresultaat is een nakomeling met eigenschappen van beide ouders. De seksuele voortplanting is een feit. Aardbeien doen het, bonobo’s lusten er wel pap van en er zijn zelfs bacteriën die aan seks doen. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch is seks vanuit evolutionair perspectief best wel een raadsel. Klonen is veel makkelijker. Je hoeft in dat geval immers niet te investeren in het zoeken naar een partner en het krijgen van kinderen gaat twee keer zo snel. Wat is dan het voordeel van seks? 
Tijdens de vijfde NIBI-conferentie voor vmbo en onderbouw havo/vwo gaan we een feestje bouwen met het thema sex, drugs & rock ’n roll. Pubers met hun lijven vol hormonen die maar aan één ding kunnen denken. En dat is meestal niet aan kruisingsschema’s of hormooncycli. Extra uitdaging dus om die lastige erfelijkheid aanschouwelijk te maken. We dansen van het thema voorplanting en erfelijkheid vrolijk door naar gedrag. Hoe kun je je leerlingen helpen bij een gezonde seksuele ontwikkeling. Pubers experimenteren met sexueel getinte appjes en foto’s. Hoe bespreek je sexting? Bij een goed feestje horen ook drank en drugs, toch!? Wat is de beste strategie om je leerlingen kennis bij te brengen over de voordelen en risico’s van medicijnen en drugs? Is wiet nou wel of niet verslavend? Wanneer gebruik je het medicinaal? En dan die feestmuziek. Pompende bassen en/of schreeuwende gitaarrifjes. Niet alleen het puberbrein heeft veel te verduren, ook de puberoren. Hoeveel decibel kunnen die trilhaartjes in het slakkenhuis aan? Is muziek misschien een goed hulpmiddel om te leren?

Sex, drugs en rock ’n roll bomvol biologie.
Maak een vetkuif, trek je petticoat en je lakschoenen aan en kom vrijdag 1 en zaterdag 2 juni rocken in Lunteren tijdens de vijfde NIBI-biologieconferentie voor vmbo en onderbouw havo en vwo. 

  • vijfde NIBI-conferentie voor vmbo en onderbouw havo en vwo
  • vrijdag 1 en zaterdag 2 juni
  • Congrescentrum De Werelt, Westhofflaan 2, Lunteren
  • Inschrijving start maandag 9 april om 16.00 uur
  • Kosten: 380 euro (vrijdag en zaterdag) 235 euro (alleen de vrijdag)
  • Vraag de programmakrant aan als je geen NIBI-lid bent of nog nooit geweest bent.
  • Heb je een idee voor een workshop? Mail Tycho Malmberg (malmberg@nibi.nl) en wie weet komt het in het programma.

Datum

Vrijdag, 1 juni 2018 om 09:00

Tot

Zaterdag, 2 juni 2018 om 17:00
Agenda